Avanceret dæk indlæg guide

Dæk indlæg er noget man let kan komme til at mangle og de er tilmed dyre, og når man skal ha´ fat i dæk indlæg til trial cars, er de næsten umulige at købe og man kan vente i måneder på at de dukker op.

Og at skærer nogen ud i skumgummi med en hobby kniv er ikke nogen særligt tiltrækkende ide hvis man lige skal bruge dæk indlæg til 3-4 biler og en lastbil.

Så hvis man ikke vil bruge en hel masse tid på at lave halvdårlige dæk indlæg, bliver man nød til at tænke i andre bane.

Derfor har jeg brugt lidt penge på en Termo cutter som kan skærer i forskellige plast typer, flamingo og skumgummi.

Hvis jeg kun skulle bruge den til dæk indlæg er det nok svært at få pengene hjem på den, men den kan jo heldigvis også bruges til andet end lige dæk indlæg

Her vil jeg vise hvad min lille Termo cutter med et par små modifikationer kan lave på meget kort tid, som f.eks dæk indlæg til en trial lastbil som jeg er i gang med.

Skumgummi kan købes i plader 50x50cm, i f.eks. 30mm tykkelse og hvis det er dæk indlæg til trial biler man skal lave, disse dæk indlæg skal kun være 8,4cm høje, skulle man let kunne få 25 dæk indlæg ud af sådan en plade, eller sagt på en anden måde, der er dæk indlæg til 6 stk. biler i den form man vil ha´ dem i for en flad 50´er ;-)

Men en stor plade er ikke til at ha´ med at gøre, så jeg skærer den først op i 9,5cm brede strimler

Og derefter i kvadrater.

Som i kan se skære Termo cutteren i skumgummi som det var smør, varmetråden glider igennem skumgummiet og efterlader et snit som ikke kan gøres efter med en nok så skarp kniv.

Termo cutteren er et supper fedt stykke legetøj til dette her med at skærer dæk indlæg ud med ;-)

Når man så efter kort tids arbejde har en masse små skumgummi klodser, skal man lige strege centeret op på dem.

Dæk indlæggene skal være 8,4cm så der er nok plads til at arbejde på, på de 9,5 x 9,5cm klodserne måler.

Efter opstregningen af centeret, hugger jeg et hul i skumgummiet lige ved siden af centeret, så jeg kan få Termo cutterens varmetråd ned igennem skumgummiet.

Jeg kunne godt skærer ind fra siden når center hulet i dæk indlægget skal laves, det er der mange firmaer der gør, men jeg kan ikke li´ at et dæk indlæg er ”åben” i den ene side, så jeg vælger den besværlige måde med at stikke varmetråden ned igennem hullet hver gang jeg skal skære center hul.

Her må jeg lige stoppe lidt op for at vise hvad jeg har modificeret på min Termo cutter.

I manualen er der vist hvordan man skære runde dimser ud ved hjælp af en tegnestift og et stykke tape.

Så disse modifikationer som jeg har lavet er altså ikke nødvendige for at skære dæk indlæg, men det gøre det hele meget lettere at lave ;-)

Bagerst på Termo cutterens bord, oppe i hjørnet, har jeg skruet en 6mm ”Aksel” fast som en ”Bom” skal side på.

Akslen er lige til at tage af hvis jeg skulle finder på noget andet.

Langs Termo cutterens bord er der to riller med mål lige under 8x8mm, så en stang på 8x8mm vil side fast når den klemmes ned i rillen.

Det kan man udnytte til at lave en ”Stopper” af en 6mm rund stang der er loddet fast til en 8x8mm firkantet stang der er nem at klemme fast i rillen ;-)

Stopperen kunne for den sags skyld også være lavet af træ eller af et andet materialer, bare den kan stoppe bommen når man skal lave dæk indlæg.

”Bommen” er sådan set bare en pind der sider løst ned over akslen og kan dreje frit.

Dette er ikke ligefrem avanceret teknologi ;-)

Og midt på bommen har jeg sat en nål fast til at stikke ned igennem skumgummi.

Og så tilbage til dæk indlæg skæring, jeg har justeret stopperen til at stoppe bommen ved ca. 2cm fra varmetråden, dvs at hullet i dæk indlægget bliver ca. 4cm stort.

Først stikker jeg varmetråden ned igennem det lille hul jeg har lavet i skumgummiet og spænder varmetråden fast i Termo cutterens bord.

Der er lavet med en håndskruer der sider udvendigt på bordet, så det er bare at stikke varmetråden ned i et lille hul der er konisk så den selv fanger tråden.

Og så er det bare at spænde skruen så sider varmetråden som den skal ;-)

Så vipper jeg bommen hen over skumgummiet og stikker nålen ned i det lille center kryds som er markeret midten på dæk indlægget, og så derefter spændes varmetråden op på en skrue øverst på Termo cutteren.  


Så tænder jeg Termo cutteren og vipper bommen ud til den rammer stopperen og dreje skumgummi klodsen rundt til center hullet er lavet ;-)Efter man har lavet alle de center huller i de skumgummi klodser man skal bruge, er det den yderste diameter af dæk indlægget der skal laves.

Til det har jeg drejet en holder ud som skal side midt i dæk indlægget og sikre at dæk indlægget bliver lige tykt hele vejen rundt.

Holderen placeres i dæk indlægget center hul som en anden fælg, og nålen på bommen sættes ned i gennem holderen som en aksel ;-)

Stopperen har jeg sat til en afstand på 4,2cm så dæk indlægget skulle blive 8,4cm i udvendigt diameter.
Termo cutteren tænde, bommen vippes ind og skumgummi klodsen drejes rundt og så er dæk indlægget færdigt ;-.
Det kan godt være at det lyder som en kompliceret sag at lave dæk indlæg, men det her er resultatet af lidt under 2 timers arbejde, og man kan lave dæk indlæggene lige i den størrelse som man vil til en billig penge.

Meget store fordele skulle jeg mene ;-)

Men vi stopper ikke her, når det drejer sig om trial og crawler vogne er det ikke nok med pæne runde dæk indlæg lige som til on-road.

De skal helst ligne et tandhjul så dækket er punktvis bløde og hårde på ydresiden, men stadig er støttet imod påvirkninger fra siden.

Derfor har jeg lavet 3 stk skærer mønstre til forskellige formål.

De er lavet af et stykke pap og et stykke pap rør fra en toilet rulle og det hele er lakeret med epoxy så pappet bliver hårdt og solidt.

Mønsteret er lavet så det er lidt stører end dæk indlægget så man kan fange varmetråden før man skærer i skumgummi.

Meget let og effektivt. 

Her er så dæk og dæk indlæg til min trial lastbil.

Hvis i skulle ligge inden med en Termo cutter er det bare at gå i gang med at lave dæk indlæg til bilerne.

Jo flere forskellige ting i kan finde på at lave på den maskine jo hurtigere vil den tjene sig hjem og des gladere vil i blive for den.

Sauron.